El dèficit d’inversió d’infraestructures a Catalunya s’ha incrementat en dos anys (2019-2020) en 7.000 milions d’euros, segons les dades de l’informe elaborat per la Comissió d’Infraestructures de Foment del Treball sobre l’evolució de la inversió de les administracions públiques a Catalunya. L’estudi demostra que en dotze anys, de 2009 a 2020, s’acumula ja un dèficit de 35.000 milions d’euros.
A més, pel que fa al seguiment pressupostari d’algunes de les obres més significatives, els pressupostos anoten any rere any inversions que no s’executen, “per diverses raons que les dificulten i alenteixen”, de forma que es van repetint en els successius pressupostos.
Així, el volum pressupostat, reiteradament, és molt superior al finalment executat. Aquesta repetició de les obres en els pressupostos, per manca d’execució, els altera i distorsiona, reflectint volums d’inversió molt superiors als reals. “Tot plegat fa que la seva credibilitat quedi en dubte en el conjunt de les administracions públiques”, subratlla l’estudi.
Per exeple, als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2022, la dotació pressupostada per a inversions a Catalunya és de 2.230 milions d’euros, el 17,2% del total de les inversions que es poden regionalitzar. Aquesta xifra suposa un increment de l’11,6% respecte als pressupostos de 2021 i situa Catalunya com a segona comunitat amb més pes sobre el total d’inversions pressupostades, just per darrera d’Andalusia (17,4% de les inversions regionalitzables).
No obstant això, remarquen els experts de Foment, les xifres encara se situen per sota del pes econòmic de Catalunya al PIB de l’Estat, que és del 19%, l’indicador de referència que es contempla a la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut d’Autonomia i que tenia com objectiu corregir el dèficit d’infraestructures a Catalunya.
A més, com s’analitza en l’informe, la inversió finalment executada resta lluny de la inicialment pressupostada. De fet, des de 2013 a 2020, l’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya ha estat del 67,1%, acumulant un dèficit aproximat de 3.070 milions d’euros entre inversió pressupostada i inversió finalment liquidada.
D’altra banda, si s’analitzen només les inversions realitzades de Grup MITMA (abans Grup Foment) a Catalunya, es a dir, del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, l’execució pressupostaria 2013-2020 cau al 61,6% i la inversió regionalitzable se situa al 12,2% de mitjana.