El Govern ha presentat als agents econòmics i socials l’Estratègia Logística per a la Internacionalització de l’Economia Catalana 2020-2040, que va aprovar el consell executiu al gener. L’acte, que ha tingut lloc a la terminal d’ICL del port de Barcelona, ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín. Tots dos han destacat la feina del sector durant la pandèmia, assegurant la distribució de productes sanitaris i d’altres mercaderies.
Tremosa ha reivindicat el paper clau de la logística en l’economia catalana. També ha incidit en la necessitat que el govern espanyol tiri endavant el Corredor Mediterrani per “multiplicar totes les oportunitats” que generen els ports de Barcelona i Tarragona. “Catalunya té un problema potencial en el tràfic de mercaderies, exporta moltíssims productes en camió i tard o d’hora la UE penalitzarà amb impostos la contaminació”, ha dit. “Necessitem passar tant tràfic com puguem del camió al tren”, ha afegit.
El titular d’Empresa i Coneixement ha destacat l’oportunitat que representaran els fons Next Generation EU per al sector industrial i logístic, “una magnífica injecció de recursos que permetrà la recuperació i la reconversió de la indústria, la logística, el comerç i el turisme per sortir de la duríssima crisi de la covid”.
De la seva banda, Gavín ha explicat que l’Estratègia “enfortirà el sistema logístic, per contribuir a la internacionalització de l’economia catalana i configurar un sector més eficient, multimodal, compromès amb el territori i la societat, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la digitalització”.
Objectiu: 20% de transport ferroviari
El document, redactat per Cimalsa per encàrrec de Territori i Sostenibilitat, ha comptat amb la participació de més de 200 persones i entitats. El Pla d’Acció 2020-2025 consta de cinc línies estratègiques de treball que es concreten en 19 projectes i 60 mesures específiques. Es prioritzen segons la importància, establint un responsable concret, un grup impulsor, un cronograma per projecte i uns indicadors de seguiment.
Un dels principals reptes que es planteja l’Estratègia és “fer una logística multimodal i més eficient que permeti connectar-nos a través del Corredor Mediterrani amb Europa i també amb Asia i també donar potència al gran volum d’exportacions i d’importacions dels ports”. Per al secretari d’Infraestructures, l’objectiu és “fer créixer el transport ferroviari de mercaderies, que actualment és d’un 5% a Catalunya, fins a un 20% en els propers 10 anys”.