El Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA), integrat per Aena, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç, ha presentat el Pla Estratègic 2021-2024, redactat amb l’objectiu de recuperar la connectivitat aèria perduda durant la pandèmia. El full de ruta pels pròxims quatre anys pretén que l’aeroport de Barcelona-El Prat recuperi el seu posicionament intercontinental després de la caiguda de tràfics més gran de la història.
El pla inclou una valoració de l’impacte del covid en les rutes aèries i aerolínies de tot el món, identificant factors claus per a la recuperació i la sostenibilitat de l’oferta de vols. En aquest sentit, l’aeroport ha obtingut la certificació Airport Health Accreditation, que l’acredita com a aeroport sanitàriament segur.
Així mateix, també considera la variació del comportament del viatger en tots els segments de viatge. Els passatgers de negoci són més difícils de recuperar per les restriccions de les empreses i el teletreball; mentre que la demanda de viatjar per oci i per motius familiars “continua sent molt forta”.
El document fixa dos objectius de treball. Per una banda, garantir la connectivitat amb 19 grans hubs mundials i europeus; i per l’altra, mantenir un monitoratge “constant i exhaustiu” de les oportunitats de mercat que “seguiran apareixent”. Alguns exemples podrien ser l’aparició de noves rutes de llarg radi de baix cost o la recuperació dels congressos, fires i creuers a la capital catalana.
El CDRA estableix 14 destinacions de connectivitat prioritària a Amèrica del Nord (Chicago, Miami, Nova York, Los Angeles, Toronto, San Francisco, Atlanta i Ciutat de Mèxic; a Amèrica del Sud (Lima, Sao Paulo; i a Àsia (Beijing, Shanghai, Hong Kong, Seül). N’hi ha sis més de connectivitat addcional: Montreal, Boston, Washington, Santiago de Xile, Islamabad, Lahore, Amman; i tres noves connexions a Delhi, Tòquio, Texas (Dallas/Houston).
La recuperació de l’activitat al Prat és lenta, amb una mitjana d’un 78% menys d’operacions durant la setmana del 12 al 18 d’abril en comparació amb el mateix període del 2019. Per exemple, mentre que el 18 d’abril del 2019 hi va haver 1.035 vols, el mateix dia d’aquest any la xifra ha estat de només 246.
En les rutes intercontinentals, l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat ha recuperat la connexió amb destinacions de tot el món, tant d’Amèrica, com d’Àsia, l’Orient Mitjà i Àfrica.
Actualment, l’aeroport opera vols a dues destinacions d’Amèrica, Miami i Buenos Aires; amb Àsia, a Singapur i amb l’Orient Mitjà, a Doha, Dubai i Abu Dabi. Pel que fa a l’Àfrica, ha reprès les connexions amb El Caire, Dakar i Banjul, a més de les rutes amb Marroc, a Casablanca, Fez Marràqueix, Nador i Tànger.