9.5 C
Barcelona
domingo, diciembre 22, 2024

banner suscripcion newsletter

Catalunya pretén assolir una quota ferroviària en mercaderies del 20% l’any 2040

Potenciar el transport ferroviari de mercaderies és un dels grans objectius de les polítiques públiques, com ha quedat palès en la presentació del llibre Terminals ferroviàries i multimodals, de Joan Carles Salmerón. L’obra analitza i dóna una visió global de l’estat del transport ferroviari, els ramals industrials i el transport de mercaderies a Catalunya, en clau ferroviària.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, ha destacat que “l’aposta per la intermodalitat és una prioritat del Govern i del país, la identificació i caracterització de les infraestructures existents ens ajuden a impulsar-la”. Gavín ha recordat que l’Estratègia Logística aprovada pel Govern fixa una quota del 20% per al ferrocarril de mercaderies per a l’any 2040. “Serem més competitius, més eficients i més sostenibles,” ha dit.

El llibre reafirma el punt de vista de l’autor en l’impuls del ferrocarril de mercaderies, que ha estat un dels grans anhels de la indústria i de les institucions catalanes que ara tracten d’aprofitar les sinergies generades pels grans projectes dissenyats des d’Europa, com el Corredor Mediterrani.  

Per al president de Cimalsa, l’entitat pública que gestiona les plataformes logístiques catalanes, Enric Ticó, el pes específic del transport ferroviari mostra nivells preocupants. “Moltes vegades les inversions en ferrocarril són molt importants, de molts zeros. Són necessàries i requereixen una valoració molt estricta. A Espanya aquesta inversió no sempre s’ha fet sobre criteris d’eficiència, interès social o sentit comú, em refereixo a l’alta velocitat, i en canvi s’han deixat en via morta altres inversions molt més rendibles, com els accessos als ports”.

Segons l’autor, el funcionament eficient de les cadenes logístiques només s’entén amb la creació i potenciació de centrals multimodals, terminals ferroviàries i ramals industrials que possibilitin “l’intercanvi dinàmic amb les indústries i la carretera”. L’obra analitza aquesta problemàtica, repassant els seus antecedents històrics i descrivint l’estat actual i les possibilitats de futur de totes les terminals i ramals industrials existents a la xarxa ferroviària catalana.

Noticias relacionadas

Últimas Noticias