Els treballs d’urbanització de la segona fase del Logis Empordà entren en el seu tram final. Les actuacions, que van començar al setembre i acabaran al juliol, inclouen la vialitat i les xarxes de pluvials i residuals, i compten amb un pressupost de 6,7 milions d’euros. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, acompanyat del president de Cimalsa, Enric Ticó, ha visitat les obres de les xarxes de pluvials i residuals del sector, que representen un 30% del pressupost total.
Quan finalitzin, Cimalsa posarà al mercat més de 328.000 metres quadrats addicionals de sòl logístic urbanitzat. Això permetrà la implantació d’entre 12 i 15 empreses logístiques més, a part de les empreses ja instal·lades en la primera fase o que s’instal·laran pròximament, i que invertiran uns 185 milions d’euros, generarant prop de 1.900 llocs de treball nous. “El que ara és probablement l’obra d’urbanització més important a Catalunya, aviat donarà pas a inversions empresarials estratègiques”, segons Isidre Gavín.
El Logis Empordà, de 73 hectàrees, és una de les peces del Hub Intermodal el Far-Vilamalla. L’integren, a més, la terminal ferroviària de Vilamalla, ja en funcionament, i el sector ce5 del Far d’Empordà, d’unes 59 hectàrees, adjacent al Logis. Aquest destina una part a ús logístic i una altra a la futura terminal ferroviària del Far d’Empordà, d’unes 24 hectàrees, que es troben en fase de desenvolupament del planejament urbanístic.
El Hub Intermodal El Far-Vilamalla té com a objectiu la dinamització de l’economia sota un model ambientalment sostenible alineat amb els objectius de l’Agenda 2030. El projecte estalviarà més de 70.000 tones de CO2 l’any.
La primera fase de la urbanització, de 21 hectàrees, es va fer entre els anys 2003 i 2006, amb una inversió total de 24 milions d’euros. Actualment hi ha quatre empreses instal·lades, que hi han invertit quatre milions d’euros i han creat 35 llocs de treball. Això suposa una ocupació del 13,8%. De la resta de parcel·les d’aquesta fase hi ha quatre venudes pendents d’edificar, algunes de les quals ho faran de forma imminent; una de 50.000 metres quadrats, propietat de l’Ajuntament del Far d’Empordà, sense edificar, i la resta estan disponibles.
Terminal en adaptació a l’ample UIC
La terminal ferroviària de Vilamalla va ser construïda per la Generalitat i l’any 2008 la va adscriure a Cimalsa perquè la gestionés. El 2010 es va crear per acord de govern la societat TIE (Terminal Intermodal de l’Empordà SL), participada el 52% per Cimalsa i el 48% per l’Autoritat Portuària de Barcelona, per assumir l’impuls i gestió de la terminal.
L’adaptació a l’ample UIC és el primer pas pel desenvolupament ferroviari del Hub Intermodal el Far-Vilamalla. Per aquest motiu actualment s’està desenvolupant el projecte de connexió i implantació del doble ample (UIC-Ibèric) a la terminal, en coordinació amb el departament de Territori i Sostenibilitat i Adif. El projecte inclou també el perllongament de l’apartador actual fins a 800 metres i la construcció d’un altre apartador també de 800 metres, ambdós en ample UIC i ibèric, per garantir molta més versatilitat en l’explotació.
Aquest projecte suposa una inversió total de 12 milions d’euros que serà assumida per la societat TIE, és a dir, per Cimalsa i l’Autoritat Portuària de Barcelona.
Prèviament a la tramitació del projecte i execució de l’obra, cal signar un conveni entre les administracions implicades, Adif, Mitma i Dtes i la TIE, que es troba en una fase molt avançada de negociació. Actualment, de manera provisional, s’està utilitzant la zona pavimentada de la terminal com a aparcament privat de camions. Aquesta activitat es cancel·larà de forma immediata en el moment en que la terminal disposi de connexió en ample UIC.