9.5 C
Barcelona
jueves, febrero 2, 2023
banner superior optimizado

La Cambra demana a Aena que mantingui el pla d’inversions a l’aeroport del Prat

La Cambra de Barcelona insisteix que es mantingui el calendari d’inversions en connectivitat i ampliacions de l’aeroport de Barcelona, que Aena ha decidit retardar fins al 2025 a causa de la crisi sanitària. Per a la institució barcelonina, “cal avançar tot el que sigui possible en aquests projectes i obtenir els consensos necessaris per a la seva execució, de tal manera que quan hagi passat la crisi, es puguin dur a terme immediatament”.

Així figura a la proposta de nou document de regulació aeroportuària (DORA) per al període 2022-2026, que Aena que vol enviar al consell de ministres al setembre. La intenció inicial era invertir 5.000 milions d’euros durant aquest període als aeroports del Prat i Barajas, però s’ha retallat a la meitat a causa de la crisi.

Actualment, Aena contempla el projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona amb una inversió de 1.700 milions d’euros, però necessita el vistiplau de la Generalitat i els municipis de l’entorn. Si no s’aconsegueix, l’ampliació del Prat podria ser descartada al DORA definitiu.

Aquest document es podria veure afectat igualment per la crisi, atès que el tràfic aeri anterior a la crisi sanitària no es recuperarà fins al 2026, segons les previsions d’Aena. Segons la Cambra, això pot ser una oportunitat per a buscar els “necessaris consensos territorials i ambientals”, i preparar aquestes actuacions per a la seva execució el més aviat possible “aprofitant les menors afectacions que suposaria en comparació a un moment de plena recuperació”.

Hub de companyies de llarg recorregut

El model pel que cal treballar en els propers anys és el d’un aeroport de Barcelona que creixi segons un escenari de creixement qualitatiu mig/alt. L’objectiu és que el Prat esdevingui un hub de companyies de llarg recorregut que mantingui el seu domini com a principal aeroport en nombre de connexions intraeuropees.

Tanmateix, aquest model ha de comptar amb els altres aeroports catalans: Girona i Reus per suport en la capacitat, i Sabadell i Lleida en àmbits d’especialització, innovació i formació.

La primera de les actuacions necessàries és la terminal satèl·lit, que Aena vincula amb la prolongació de la tercera pista. No obstant això, la Cambra de Comerç creu que la seva construcció es justifica per si mateixa, per augmentar la capacitat de 55 milions de passatgers a 70 milions.

La segona gran actuació seria l’ampliació de la tercera pista, per ampliar la cobertura de vols intercontinentals i degut a la creixent dimensió de les aeronaus.

Noticias relacionadas

port bcn
notas de prensa puertos logistica transporte movilidad

Suscríbete a nuestra news diaria
- de lunes a viernes -

Últimas Noticias