Freixenet ha dut a terme el primer enviament de 11.100 litres de cava a Europa des de Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) fins al municipi de Alsheim, a Alemanya, fent servir el tren en el màxim recorregut possible. El Clúster Vitivinícola Català Innovi ha coordinat la iniciativa, com a part d’un projecte impulsat pel Clúster Ferroviari In-Move by Railgrup, de Cimalsa.
Es tracta d’una prova pilot per a promoure el transport multimodal fent servir el tren com a mitjà de transport per reduir els trajectes per carretera i les emissions de CO2. En el recorregut, de 1.434 quilòmetres, un total de 1.334 s’han fet per ferrocarril, la qual cosa ha suposat una reducció del 92% de les emissions respecte al transport per carretera.
A més, la prova ha permès dur a terme la traçabilitat i control de la temperatura del producte durant tot el trajecte. A més, per primera vegada, la documentació del transport s’ha creat en format electrònic, amb un estalvi del 24% del cost administratiu, i fent un pas endavant en la digitalització de les empreses.
“Els resultats d’aquesta prova pilot són esperançadors, ja que aquest transport suposa un estalvi del 92% de les emissions. Com a companyia que exporta més del 80% del seu producte, continuarem explorant aquesta opció per contribuir en l’objectiu de reduir el nostre impacte ambiental i aconseguir una societat climàticament neutra”, assegura la responsable de medi ambient de Freixenet, Gloria Martí.
Segon el cap de planejament i intermodalitat de Cimalsa, Simó Batlle, “aquests enviaments són sostenibles ambiental i econòmicament, per això des de Cimalsa ja estem treballant en la continuïtat del projecte per implicar les petites i mitjanes empreses en un servei ferroviari regular i amb noves destinacions”.
Per al president de Cimalsa i del clúster ferroviari In-Move by Railgrup, Enric Ticó, “la iniciativa mostra la necessitat d’impulsar i apostar pel ferrocarril com a opció de transport essencial per contribuir a la descarbonització del sector i descongestionar la xarxa viària del territori”. La prova pilot ha comptat amb la col·laboració internacional del Clúster Ditecfer, a través del European Railway Clúster Initiative.
La iniciativa, pionera a Catalunya, s’emmarca en el projecte Trails per oferir a les empreses solucions ferroviàries sostenibles, fomentant el transport ferroviari multiproducte i multiclient. Trails va néixer el 2018, compta amb un pressupost de 1,3 milions d’euros, cofinançat al 65% pel programa Poctefa, i hi participen socis d’Occitània i Catalunya. El projecte va ser finalista dels premis Regiostars 2021.