El pes de la logística a Catalunya ha crescut durant la pandèmia fins a representar ja el 14,4% del PIB, un valor que supera la majoria de països de la UE, tret de Països Baixos. Segons les dades de l’Observatori de la Logística, que elabora l’empresa pública Cimalsa, el 2020 ha augmentat en un 8,6% el nombre d’empreses al sector,
especialment d’activitats postals i de correus. Pel que fa a la paqueteria i empreses de distribució urbana de mercaderies (DUM), l’increment és d’un espectacular 34%.
Les dades mostren un fort creixement de les operacions d’ecommerce, amb un 25%. També d’usuaris, en especial d’aquells amb major freqüència de compra (dels nous, el 40% compra per internet de tres a cinc vegades al trimestre, i el 37% ho fa més de 10 vegades).
El valor de les exportacions al 2020 ha disminuït un 10,3%, trencant la dinàmica dels darrers 10 anys. La major intensitat es dóna en els fluxos internacionals, per l’efecte de la pandèmia. Per sectors, els més afectats per la crisi sanitària han estat l’automoció, l’extracció i refinació de petroli i el sector tèxtil. Per contra, els sectors agrícola i alimentari han incrementat el valor de les seves vendes a l’exterior.
“L’observatori, que recull l’impacte de la crisi sanitària sobre la logística, demostra una important regionalització de les cadenes logístiques, havent-se reduït els tràfics en els fluxes més llunyans”, ha assenyalat el president i conseller delegat de l’empresa, Enric Ticó.
Observatori plenament digital
Enguany, Cimalsa ha dut a terme la digitalització de l’observatori. “Després de 16 anys d’experiència, presentem un nou observatori, totalment digitalitzat, i que incorpora novetats com la perspectiva de gènere o l’ús de combustibles sostenibles, que arriben al 7% de la flota”, ha afegit Ticó.
La directora corporativa, Fina Jarque, ha destacat la creixent presència de dones al sector logístic, “tot i que encara són lluny de la paritat, i n’hi ha poca en règim d’autònomes”. Al 2020, representaven el 22% de les persones treballadores (tant en règim general com d’autònoms).
També s’ha volgut potenciar la informació relativa als combustibles alternatius, en especial aquells que s’esperen que juguin un paper rellevant en la descarbonització del transport de mercaderies per assolir els objectius establerts a nivell europeu.
La nova plataforma web de l’observatori incorpora una major quantitat d’informació, reforçant el seu paper com a font de referència de dades del sector logístic a Catalunya. El disseny s’adapta als diferents dispositius mòbils i afegeix filtres interactius que permet personalitzar les consultes i obtenir les dades en temps real.