20.8 C
Barcelona
jueves, mayo 19, 2022
Suscríbete a la revista Port Digital

El metro arriba a la ZAL del port de Barcelona amb tres noves estacions construïdes en viaducte

La Generalitat ha posat en marxa tres noves estacions de metro de l’L10 Sud a la Zona Franca que donaran servei als treballadors dels operadors logístics ubicats a l’entorn. Es tracta de les parades de Port Comercial/La Factoria, Ecoparc i ZAL/Riu Vell, al barri de la Marina del Prat Vermell. Amb la ja existent de Zona Franca, donaran cobertura de metro a una important àrea d’activitat econòmica, on hi treballen més de 22.500 persones, tot ampliant l’oferta de transport públic.

La seva construcció i posada en marxa ha comportat una inversió en conjunt de 120 milions d’euros. Juntament amb la de Zona Franca, s’eleven en viaducte durant tres quilòmetres al llarg del carrer A de la Zona Franca. Per tant, el metro discorre en superfície, mentre la resta d’estacions del sistema L9/L10 són soterrades.

Les tres estacions i les noves plaques fotovoltaiques que s’instal·laran al seu entorn suposaran una reducció d’emissions de prop de 1.000 tones de CO2 equivalent, que representen les emissions de prop de 200.000 cotxes en un any.

Les noves estacions permeten donar una alternativa al vehicle privat a un àmbit del polígon de la Zona Franca, Port i ZAL. Es preveu que registrin al voltant d’un milió de viatges a l’any, una xifra que representa una reducció d’emissions de CO2 de 289 tones anuals.

Energia solar de proximitat

En cadascuna de les quatre estacions del viaducte, el departament de Polítiques Digitals i Territori ha instal·lat un centenar de panells fotovoltaics, per promoure la generació d’energies netes. Aquesta mesura forma part d’un pla per a la generació d’energia de proximitat, a través d’instal·lacions fotovoltaiques, que es completarà amb la instal·lació de panells també a la coberta dels Tallers de Zona Franca.

En aquest espai, més ampli, s’instal·laran, en una superfície de 9.700 metres quadrats, més de 4.800 panells. L’energia obtinguda es podrà connectar a la xarxa de distribució interna de l’L9/L10. Les obres es licitaran abans de final d’any i els nous panells entraran en funcionament el 2023. La instal·lació abastarà una superfície i tindrà una capacitat de producció d’energia més gran que la pèrgola del Fòrum de Barcelona.

En total, s’hauran instal·lat més de 5.000 panells fotovoltaics en unes 1,2 hectàrees, que generaran una energia de tres milions de kwh/any. Això equival a una reducció de 700 tones anuals de CO2 equivalent en el sistema de producció energètica. La inversió total serà de prop de quatre milions d’euros.

Noticias relacionadas

port bcn
sil 2022 march
tech4fleet
notas de prensa puertos logistica transporte movilidad

Suscríbete a nuestra news diaria
- de lunes a viernes -

Últimas Noticias