16.8 C
Barcelona
martes, marzo 28, 2023
banner superior optimizado

El Govern aprova el full de ruta per enfortir el model logístic de Catalunya

Territori i Sostenibilitat ha elaborat l’Estratègia Logística per a la Internacionalització de l’Economia Catalana 2020-2040. L’objectiu és enfortir el sistema logístic per contribuir a la internacionalització de l’economia catalana. Es tracta de configurar un sector “més eficient, multimodal, compromès amb el territori i la societat”, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la digitalització.

Segons l’Observatori de la Logística, que elabora Cimalsa, el sector aporta un valor afegit brut de 29.900 milions d’euros (13,9% del VAB), i genera 128.000 llocs de treball directes. Actualment, Catalunya disposa de 10 milions de metres quadrats de sòl logístic, pel que passen 422 miliones de tones de mercaderies a l’any. D’aquestes, 186 milions són de tràfic intern català, 152 milions amb la resta del món i 88 milions amb la resta de l’Estat. Més de 11.000 camions creuen La Jonquera diàriament. 

El document, redactat per Cimalsa per encàrrec de Territori i Sostenibilitat, ha comptat amb una participació activa d’Empresa i Coneixement així com de 120 professionals i institucions. A través d’un ampli procés de participació s’ha perseguit traçar una estratègia integral, amb una mirada àmplia a tot el territori i al sector, que busca complementarietat i sinergies amb les estratègies dels principals agents del sector, públics i privats. 

Consolidació del model català

El text del Govern constitueix un full de ruta cap a la “definitiva consolidació del sistema logístic català”. Té com horitzó temporal les dues properes dècades, al llarg de les quals s’hauran de prendre decisions que millorin el posicionament de Catalunya en un món global. També estableix prioritats a curt termini per a un primer període 2020-2025. 

Un dels principals reptes que se’n deriven és contribuir al reequilibri territorial, mitjançant el desenvolupament de la logística i el reforçament i consolidació de clústers empresarials. 

Catalunya, diu el text, necessita una “planificació activa del transport i la logística”, amb consens per actuar de manera coordinada sobre les infraestructures, la promoció del sòl, els serveis i el teixit empresarial. Tot això, amb una “gestió més integrada” de les responsabilitats en matèria de logística, transport, urbanisme o empresa. 

El document consta de quatre apartats: una diagnosi que analitza les condicions de l’entorn; una definició estratègica amb cinc línies de treball; la governança del pla que preveu un òrgan de gestió que vetllarà pel seu acompliment; i, finalment, uns àmbits prioritaris d’actuació amb cinc grups de treball per tal de desenvolupar-los.

Noticias relacionadas

port bcn
notas de prensa puertos logistica transporte movilidad

Suscríbete a nuestra news diaria
- de lunes a viernes -

PUERTOS Y MÁS Artículos

Últimas Noticias