13.9 C
Barcelona
viernes, marzo 24, 2023
banner superior optimizado

Catalunya aposta per l’hidrogen verd per a descarbonitzar la logística

El projecte Vall de l’Hidrogen de Catalunya ha començat a caminar amb la firma del memoràndum d’entesa per part dels seus impulsors. La iniciativa promoguda per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Enagás i Repsol, juntament amb més d’un centenar d’empreses i entitats, té com a objectiu la descarbonització de l’economia i la transició energètica a travès del hidrogen renovable.

En l’acte de signatura de l’acord, el vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha assegurat que es tracta “del tipus de projecte, transformador i de país que necessita Catalunya, que ha de ser sostenible, pròspera i justa”. Segons Aragonès, “amb l’ajuda dels fons Next Generation, el Vall de l’Hidrogen de Catalunya ens ha de posicionar a Europa (…), és una aposta guanyadora”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha dit “l’electricitat que cal per generar l’hidrogen també ha de ser d’origen verd, segur que al proper Parlament sabrem trobar les majories que faran possible que recuperem posicions en la transició energètica que volem”.

Per al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, “que Catalunya ja tingui projectes en aquesta primera etapa enforteix el nostre compromís amb l’Agenda Verda”. En aquest sentit, ha suratllat que “aquest és un projecte pioner per a generar combustible de forma sostenible i un hub d’innovació per a reactivar l’economia del nostre país”.

Al seu torn, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha assenyalat “el múscul econòmic, les infraestructures, el coneixement i el teixit empresarial que té el territori per posicionar-se com a referent a Europa en la transformació energètica, industrial i logística de la nostra economia”.

Cruset ha afegit que la Vall de l’Hidrogen Verd “encaixa perfectament amb els valors del port: garantir el futur, el desenvolupament econòmic i la sostenibilitat”.

En el marc d’aquest “projecte estratègic” per a la recuperació econòmica, Port de Tarragona ha iniciat estudis preliminars sobre la producció d’energia neta fotovoltaica per a l’autoconsum i d’hidrogen verd per a usos portuaris, tant marítims com terrestres.

Segon l’APT, el port vol “estar preparat” per poder subministrar combustible a la nova generació de vaixells propulsats amb hidrogen i “ser pioner” en la seva introducció en grues i maquinària portuària, i la distribució a trens i camions.

La Vall de l’Hidrogen Verd de Catalunya és una iniciativa que treballa per consolidar un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l’hidrogen. Un projecte energètic “vital” per assolir “la neutralitat climàtica, l’augment de la competitivitat empresarial i la millora del benestar de les persones”.

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya és un projecte que opta al Fons Next Generation de la UE per a la recuperació de l’economia. A més del president del port, el memoràndum d’entesa l’han signat el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa; la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; els presidents de Repsol i Enagás, Antonio Brufau i Antonio Llardén, respectivament, entre d’altres autoritats.

Noticias relacionadas

port bcn
notas de prensa puertos logistica transporte movilidad

Suscríbete a nuestra news diaria
- de lunes a viernes -

PUERTOS Y MÁS Artículos

Últimas Noticias