8.4 C
Barcelona
domingo, diciembre 8, 2024

banner suscripcion newsletter

Més de 1.800 empreses exportadores han passat per la finestreta Brexit d’Acció

Més de 1.800 empreses catalanes han passat per la Finestreta Brexit de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (Acció) entre 2019 i 2020. Un suport que la Generalitat manté per tal de facilitar l’adaptació a la nova realitat de les relacions comercials amb Regne Unit.

Després d’anys d’incerteses, dubtes i previsions, finalment el país ha sortit de la UE. El Brexit s’ha fet efectiu amb un acord que posa negre sobre blanc moltes de les qüestions que han fet ballar el cap, entre molts d’altres, a les més de 3.300 empreses catalanes que hi exporten, de les quals 2.200 ho fan de forma regular.

L’acord de comerç i cooperació firmat amb la UE crea una àrea de lliure comerç sense quotes ni aranzels. Al quedar fora de la unió duanera i el mercat únic, el tràfic de mercaderies estarà sotmès als inconvenients de la paperassa fronterera.

Per aclararir totes aquestes qüestions, Acció ha creat una finestreta on les empreses poden fer consultes i rebre assessorament. Les hi ajudaran a identificar les accions clau per superar el Brexit, des de la preparació d’un pla de contingència fins a la identificació de nous mercats on diversificar riscos.

També poden rebre suport sobre el terreny, des de l’oficina exterior d’Acció a Londres, que les posa en contacte amb assessors legals, empreses certificadores, logístiques o nous socis comercials per poder seguir fent negoci al país en el nou escenari. A més, hi organitza tot un seguit de jornades informatives i sessions tècniques arreu de Catalunya.

Controls en frontera

Les empreses que vulguin exportar s’han d’informar sobre la documentació necessària perquè no els retinguin les mercaderies a la frontera. Alguns exemples de temes imprescindibles que les empreses han de tenir en compte: el Kent Access Permit, l’EORI o la documentació general d’exportació (DUA d’exportació, factura, packing list, etc.).

Brussel·les i Londres han pactat algunes simplificacions dels controls per alleugerir la càrrega burocràtica, com ara la possibilitat d’IVA diferit, els processos de declaració de bens simplificats, la simplificació del trànsit o els règims especials. A més, la duana britànica està implementant els nous procediments d’una manera més flexible i els terminis d’implementació seran esglaonats fins al juny de 2021 per diferents tipus de mercaderies.

Per contra, pel que fa a les importacions, la duana espanyola ja està aplicant el 100% dels nous procediments. Tots els productes estaran subjectes a les regulacions britàniques, que no necessàriament són les mateixes que a la UE. Ara bé, s’ha creat un sistema per simplificar el procés creant autocertificats de compliment.

Noticias relacionadas

Últimas Noticias