22 C
Barcelona
jueves, octubre 17, 2024

banner suscripcion newsletter

El port de Palamós supera les xifres de mercaderia d’abans de la pandèmia, amb un 32% més

El port de Palamós ha mogut 188.691 tones de mercaderia el 2021, el que suposa un increment del 32% respecte a l’any 2019, abans de la pandèmia, i amb un creixement del 62%, comparat amb l’any 2020. En conjunt, l’activitat comercial de la infraestructura portuària gironina ha augmentat el volum de totes les mercaderies: barita, pasta de paper, productes siderúrgics, biomassa i colza. Pel que fa als tràfics, un 84% dels productes provenen del mercat importador i un 16% es destinen a l’exportació.

Segons que explica Ports de la Generalitat, el volum de mercaderies assolit l’any passat s’ha dividit entre 70.583 tones de barita (38%), 62.680 tones de pasta de paper (33%), 25.127 tones de productes siderúrgics (13%), 17.633 tones de biomassa forestal (9%), i 12.668 tones de llavors de la colza (7%).

La barita se situa per primer cop al capdavant de les mercaderies operades, un tràfic que ha tornat a Palamós després de gairebé una dècada d’absència. Aquest producte és un mineral que s’usa en la fabricació de pintures i s’importa dels països del Magrib i de la Xina.

La pasta de paper continua tenint un bon comportament a la dàrsena gironina. És un producte que s’importa de països de Sud-amèrica, Nord-amèrica i Europa. Amb aquesta mercaderia s’elaboren mocadors de paper, bolquers, compreses i paper higiènic, entre d’altres.

Els productes siderúrgics que s’importen són barres, tubs i perfils d’acer. El 2021 s’ha incorporat un nou tràfic, els rotllos d’acer, conegut com a alambrón, el qual s’utilitza per exemple per fer les malles d’acer amb les quals es cobreixen parts dels talussos per evitar esllavissades.

La biomassa forestal s’exporta principalment a França i Itàlia, on les centrals elèctriques la transformen en energia verda. Les llavors de la colza, una planta que es conrea a les comarques del Baix Empordà, el Pla de l’Estany i Osona. La planta es recol·lecta a finals de juny o principis de juliol, i les llavors que se n’extrauen s’exporten per via marítima a Holanda, Regne Unit i França, on es transformen en biocombustible.

Ubicat en una de les badies més profundes de la Mediterrània, Palamós gaudeix d’unes bones condicions naturals per acollir vaixells de gran tonatge, ja que disposa d’un moll de mercaderies de 382 metres amb un calat de 12 metres.

Pel que fa a l’activitat comercial, és un port especialitzat en càrrega general, mercaderies a granel i project cargo, tot i que el 2021 no hi ha hagut operativa de project cargo.

Creuers a la Costa Brava

Pel que fa a l’activitat de creuers, després d’un any i mig d’aturada per la pandèmia a la Costa Brava i a la Mediterrània, durant la tardor Palamós i Roses van rebre set i dues escales, respectivament, i gairebé 4.000 passatgers en total. Aquestes escales van ser les primeres que arribaven amb la nova realitat. Els nou creuers de l’any passat van aportar turistes en temporada baixa a la Costa Brava. Aquest any es preveu una temporada bona, però tot dependrà de l’evolució de la pandèmia.

Noticias relacionadas

Últimas Noticias