16.8 C
Barcelona
viernes, octubre 18, 2024

banner suscripcion newsletter

Els transportistes es tornen a mobilitzar contra la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

Els transportistes han tornat a mobilitzar-se aquest dilluns a les rondes de Barcelona en protesta contra la Zona de Baixes Emissions. Les protestes van començar dissabte passat i tornaran dimecres en forma de marxes lentes per reclamar una nova moratòria al transport de mercaderies i ajuts directes a l’ambientalització de flotes.

A partir del pròxim 1 de gener, no hi podran accedir més de 6.000 vehicles de transport, que representen la meitat de la flota que opera habitualment a la capital catalana i als municipis de l’àrea metropolitana.

La ZBE de Barcelona és una de les zones de baixes emissions més extenses d’Europa, amb 95 quilòmetres quadrats, abastant Barcelona capital i les ciutats limítrofes. Els professionals del transport reiteren que la seva aplicació no ha estat acompanyada de les “adequades” modificacions normatives per fer-la viable per al sector del transport, “ni d’ajuts per a la renovació de la flota a les quals s’havia compromès l’administració”.

Per a les associacions convocants de la protesta, AGTC i el Gremi de Transports i Logística de Catalunya, entre d’altres, la crisi econòmica resultant del covid “no ha fet més que incrementar les dificultats de reconversió del sector i que l’entrada en vigor de la ZBE s’hagi convertit en  traumàtica”, posant en perill la distribució de béns i serveis a Barcelona i milers de llocs de treball.

Per això, insten una vegada més a les administracions locals a establir una regulació “realista, que tingui en compte l’actual situació crítica que travessa el sector per l’alça incontrolada dels carburants i el desajustament existent en el mercat de venda de vehicles”. Insisteixen que el transport de mercaderies per carretera vol ser part activa en la lluita contra el canvi climàtic “de manera decidida, però també de manera realista i sense que es produeixin perjudicis irreparables” al sector.

A més de les ajudes directes a la reconversió, demanen que tots els vehicles adscrits professionalment al transport de mercaderies, sobretot els que requereixen d’una autorització de transport, quedin exempts de les restriccions de circulació per a la ZBE.

Da’altra banda, les principals patronals catalanes s’han sumat a l’aturada patronal convocada per la secció de mercaderies del Comitè Nacional del Transport per Carretera del 20 al 22 de desembre.

El transport demana al Govern mesures efectives per als autònoms i les empreses del sector per fer front a la pujada del preu del gasoil i solucions a reivindicacions històriques, como la construcció d’àrees de descans per a professionals o la prohibició que els conductors facin la càrrega i descàrrega des camions.

Noticias relacionadas

Últimas Noticias